Genel

Hava Kargo Taşımacılığına Uygun Olmayan Ürünler Nelerdir?

Taşımacılık türleri arasında popüler olan kargo türlerinden biri olan hava yolu kargo taşımacılığı ile pek çok ürün ve malın taşıma işlemi gerçekleştirilmektedir. Uçak kargo ile taşınan kargo türlerinden biri olan tehlikeli maddelerin; normal kargo gönderilerine göre daha karmaşık gönderim süreci mevcuttur. Bu maddelerin insan ve çevre sağlığına yönelik risk oluşturması sebebiyle emniyetli ve güvenli bir şekilde taşınması sağlanmalıdır.

Tehlikeli Madde Nedir?

İnsan ve çevre sağlığına, bulunduğu ortamın güvenliğine ve ortama  zarar verme ihtimali olan ve taşınma ve depolama sürecinde özel tedbirler alınması ve dikkatli olunması gereken maddeler tehlikeli madde olarak adlandırılmaktadır. Uluslararası kısaltması Hazmat yani Hazardous Material olan tehlikeli maddeler; katı, sıvı ve gaz formunda bulunabilir.

Tehlikeli maddeler, yapıların sebebiyle uçak, yolcu ve diğer gönderilerin güvenliğini risk altına alan ve tehdit eden kargolardır. Tehlikeli maddelerin hava kargo ile taşınmasına özel durumlar, istisnalar ve belirli koşullar altında izin verilmektedir.

Tehlikeli Madde Sınıfları

Tehlikeli maddeler; fiziksel, kimyasal veya toksisite özelliklerinden kaynaklı olarak insan ve çevre güvenliği ve sağlığı için tehlike oluşturabilecek özelliklere sahip maddelerdir.

Tehlikeli maddeler, yapı ve özelliklerine göre 9 grupta kategorize edilmektedir.

Sınıf 1: Patlayıcı Maddeler

Sınıf 2: Gazlar

Sınıf 3: Yanıcı Sıvılar

Sınıf 4: Yanıcı Katılar

Sınıf 5: Oksitleyiciler

Sınıf 6: Zehirli Maddeler

Sınıf 7: Radyoaktif Maddeler

Sınıf 8:Aşındırıcılar

Sınıf 9: Çeşitli Tehlikeli Maddeler ve Eşyalar

Hava Kargo Yöntemi ile Taşınamayacak Ürünler

Hava kargo taşımacılığı ile genel kargo, özel kargo ve tehlikeli madde kargoları taşınabilmektedir. Taşınma sürecinde patlamaya yol açma, tehlikeli reaksiyon oluşturma, alev alma, aşındırma, tahrip etme ya da duman oluşturma gibi durumlara yol açan maddeler hava yolları kargo taşımacılığı ile taşınamayan ürünlerdir.

Uçuş güvenliğini tehlikeye atan bu maddeler; uçuşun yanı sıra insan ve çevre sağlığı için de tehdit oluşturmaktadır. Bu maddeler hiçbir koşulda hava kargo yöntemi ile taşınamaz. Tehlikeli maddelerin hava kargo yöntemi ile taşınmasına ilişkin daha fazla bilgi sahibi olmak için “Kimler Tehlikeli Madde Taşımacılığı Yapabilir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz!

2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 93. maddesinin G bendine göre hava yoluyla silah, cephane, savaş malzemeleri, patlayıcı maddeler, yanıcı maddeler, tahrip edici ve aşındırıcı özellikteki maddeler, zehirli gazlar, nükleer yakıtlar, radyoaktif maddeler, insan, çevre güvenliği ve mal güvenliği için tehlikeli oluşturduğu saptanmış olan katı, sıvı ve gaz halinde maddenin taşınmasına izin verilmemektedir.

Ayrıca insan sağlığına zararı olan her türlü katı, sıvı, gaz maddeler ve güçlü mıknatıslar da hava kargo taşımacılığı ile taşınamayan yasaklı maddeler arasında yer almaktadır.

Güvenilir ve hızlı hava kargo danışmanlık hizmeti almak için bizimle yani TR Freight&Logistics ile iletişime geçebilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir