Genel

Hava Kargo İle Batarya Taşıma Nasıl Gerçekleşir?

Tehlikeli madde sınıfında yer alan pil ve bataryalar, özel taşıma koşullarına sahip olan ürünlerdir. Günümüzde kullandığımız telefonlarda, tabletlerde, elektrikli araçlarda ve daha birçok üründe batarya ve pil bulunmaktadır. Bu pil ve bataryalar; ısı, genleşme, basınç şartlarına bağlı olarak risk oluşturabilir. Bu nedenle IATA, pil ve batarya taşıma konusunda bir yönetmelik yayınlamış ve taşıma adımlarını belirlemiştir. Şimdi hava kargo batarya taşımaya dair diğer detayları inceleyelim.

Lityum Pil Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Yeniden doldurulabilir pil anlamına gelen lityum iyon piller, elektronik ürünlerde kullanılan; yüksek güçlü pillerdir. Diğer pillere kıyasla daha hafif ve doldurulma yoğunluğuna sahip olan bu piller, yüksek ısı altında patlayabilir. Güneş ışığına doğrudan maruz kalması da riski artırmaktadır. Kısa devre oluşması durumunda da patlama yaşanabilir. Bu nedenle tehlikeli madde sınıfındadır. Tehlikeli özellikler içerdiğinden sevkiyatın tüm aşamalarında özel paketleme koşullarına sahiptir. Tehlikeli maddeler içerisinde yer alan bataryaların hava kargo ile gönderimi esnasında nasıl paketlendiğini öğrenmek için “Tehlikeli Maddeler Hava Kargoda Nasıl Paketlenir?” yazımızı ziyaret edebilirsiniz!

Lityum Bataryaların Hava Kargoyla Taşınması

Birçok ürünün enerji kaynağı olarak kullanılan lityum piller, yönetmeliğe uygun şekilde taşınmadığında güvenlik riski oluşturabilir. Lityum pillerin tekli gönderimleri içinde, ürün içerisinde enerji kaynağı olarak kullanılması durumunda da gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Eğer ki lityum bataryalar yolcu uçaklarında taşınacaksa;

  • Bataryanın lityum metal olması durumunda, içerisindeki lityum içeriği 2 gr geçmemelidir.
  • Bataryanın içerisinde iyon varsa 100 Wh’yi geçmemelidir.
  • Yedek bataryaların kısa devre yapmasını önlemek amacıyla koruyucu plastikler kullanılmalıdır.
  • Bataryalar, hiçbir şekilde uçak içerisinde şarj edilmemelidir.

Lityum Bataryalar Uçakta Taşınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lityum bataryalar taşınırken uçak içerisinde birden fazla paket olmasına izin verilmemektedir. Böylece taşınan batarya yükü azaltıldığı gibi, riskte en aza indirilmektedir. Eğer ki Parsiyel taşımacılık yapılacaksa paketin tüm alanında bir paketten fazlası bulunamaz. Aynı zamanda lityum bataryaların şarjı %30’dan fazla olarak taşımaya verilemez. Şarjın %30’u aşması durumunda, taşınacak ülkenin izin koşulları değerlendirilmelidir. Bataryaların bu tarz özel taşıma koşullarına sahip olmasından dolayı, muafiyet alınması da zorunludur. Kargo uçakları için geçerli olan muafiyet izinlerinden sonra, taşıma şartları uygun hale gelmektedir.

Batarya Taşımaları İçin Neden Hava Kargo Tercih Etmelisiniz?

  • Hava kargo hızlıdır. Alıcılarınıza minimize edilmiş süreler içerisinde ulaşırsınız.
  • Diğer taşımacılık yöntemlerine kıyasla hava kargo, daha güvenilirdir. Kara ve deniz yolunda meydana gelen kaza riskleri, hava kargoda %2’ nin altındadır.
  • Uçak kargo, yükleme ve elleçleme esnasında üstün özen gösterir. Oldukça tehlikeli olan bataryaların sorunsuz bir şekilde teslimatının yapılmasını sağlar.

Siz de tehlikeli madde kargolarınızı ambalajlamadan, taşıma aşamasına kadar hizmet sağlayan TR Freight & Logistics ile tanışabilirsiniz. Hava kargolarınızın güvenli bir şekilde alıcısına ulaşması için bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *