Genel

İhracat Hava Kargo Manifestosu Nedir?

Hava yolu ile taşımacılıkta gerekli belgelerden biri olan “İhracat Hava Kargo Manifestosu”, nakli gerçekleştirilecek olan malların özelliklerini, teslim yerlerini ve şekillerini gösteren bir belgedir. Uçağa yüklenen kargo ve postaların dökümünü gösteren bu listenin standartları IATA tarafından yayımlanan ANNEX 17’nin belirlediği kullara uyularak oluşturulmuştur.

İhracat Hava Kargo Manifestosu hazırlanırkenPostanın yetkilisi tarafından mühürünün sağlamlığı garanti edilir.

  • Postanın herhangi bir müdahale izi olup olmadığı kontrol edilir.
  • Postanın, taşıma işlemine uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Postanın üzerindeki etiket kontrol edilir.
  • Posta torbasının mühürünün sağlamlığı kontrol edilir.
  • Evrak üzerindeki postaların mühürlü olması ve üzerinde tüm detayları içeren etiketin olması, aynı zamanda fiziki olarak sağlam ve uçuşa kabul edilebilir nitelikte olması gerekir.
  • Tüm postalar posta manifestosuna (Air mail manifestosu) tabi olarak uluslararası hava taşımada yer alır.

Hava Kargo Manifestosu, konşimentoya uygun olarak düzenlenir. İngilizce ve büyük harflerle okunaklı bir şekilde yazılır. Transfer manifestosunun sol üst sırasına yükleme yapılan şehir ve ülkenin ismi yazılır. Tek nokta uçucu ise, sağ üst sıraya kargonun indirileceği şehrin ve ülkenin ismi yazılır. Uçak birden çok noktaya uğruyor ise “as stated below” ibaresi eklenir.

Hava Kargo Manifestosu’nda Yer Alması Gereken Bilgiler

  • Kargo manifestosunda yüklecinin adı- soyadı, adresi, şehir, ülke ve telefon numaraları yazılmalıdır.
  • Gönderilen malı alanın tam adı, adresi, şehri ve telefon numarasıda yazılmalıdır.
  • Malın hareket ettiği havaalanının adıda yazılmalıdır.
  • Eğer teslim edilecek şehir bünyesinde birden fazla havaalanı bulunuyorsa, gidilecek olanın tam adı yazılmalıdır.

Hava Kargo Manifestosu’nda Uyulması Gereken Kurallar

  • Yükleyicinin ihracat bildirimi, ticari faturalar, konsolosluk izinleri, ithal ruhsatları gibi gönderilen mal ile birlikte giden belgelerdeki ibarelere uyulması gerekmektedir. Hava kargo ile yapılan taşımacılıkta, kargo yükleme hazırlığındaki diğer maddeleri incelemek için “Hava kargo ile yapılan ihracatta kargo yükleme hazırlığı nasıl olmalıdır?” yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Eğer taşınan mal tehlikeli maddeler içeriyorsa o zaman malın özellikleri ile miktarlarının da ayrıntılı olarak bildirilmesi gerekir. Tehlikeli madde taşımacılığı yapıyorsanız, bulundurmanız gereken diğer belgeler ve dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek için tıklayın!
  • Navlun veya taşıma bedelleri, çıkıştaki diğer masrafların peşin veya senet ödemesi şeklinde olup olmadığının da bildirilmesi gerekmektedir.
  • Eğer yüklemeyi yaptıktan sonra bu ibarelerden birisi bildirilmemişse mallar peşin ödeme şekli ile gönderilir.

Kargo Transfer Manifestosu Nedir?

Transfer Manifestosu, iki şirket arasında kargonun transfer edildiğini gösteren belgedir. Ödemeli kargoların ilk veya daha sonraki taşıyıcı şirkete taşınması durumunda kullanılır. Transfer edilen taşıyıcı, daha ilerilerdeki transferleri ve gecikmeden dolayı olacak olan tüm sorumlulukları üstlenir. Transfer manifestosunun en büyük yararı gecikme , hasar ve kaybolmadan dolayı çıkacak sorumluluğun kime ait olduğunu belirtmesidir.

Hava Kargo Manifestosu ile ilgili daha fazla bilgi almak; gönderilerinizi sektöründe öncü firma TR Freight & Logistics ile göndermek için, bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *