Genel

Uçak Kargo’nun Avantajları Nelerdir?

Güvenilirliği ve hızı ile ön plana çıkan uçak kargo, son dönemlerde en çok tercih edilen taşımacılık yöntemlerinden biri. Yirminci yüzyılın başında posta taşımacılığı ile başlayan hava kargo taşımacılığı günümüzde çok farklı ürün çeşidinin nakliyesi ile müşterilerine hizmet veriyor. Canlı hayvan, sebze, meyve, dondurulmuş balık ve tehlikeli madde gibi daha birçok riskli ve bozulabilir madde hava kargo taşımacılığı ile son derece kolay bir şekilde taşınabiliyor.

Hava kargonun diğer avantajlarına şimdi birlikte bakalım:

HIZ

Dünya ticaretinde ürün çeşitliliğinin artmasına paralel olarak yaşanan ulusal ve uluslararası ticari rekabette hız oldukça önemlidir. Bu anlamda hava kargo taşımacılığı, denizyolu ve karayolu taşımacılığına nazaran ön plana çıkan hızıyla diğer taşımacılık türlerinden daha çok tercih edilmektedir. Uçak kargo, müşterilerinin belirlediği zaman içerisinde teslim yapabilme özelliği ile kendini ispatlamış bir kargo hizmetidir. Yurt içinde ve yurt dışında ulaşılması en zor şehirlere dahi hızlı ve güvenli teslimat sağlar.

Deniz ve karayolu taşımacılığında tercih edilemeyen bozulabilir kargolardan; ilaç, tıbbi malzeme gibi medikal ürünler hava kargo ile sağlıklı bir şekilde teslim edilebilir. İthalat ve ihracatta önemli yer kapsayan et, taze balık ve dondurulmuş balık gibi gıda ürünleri için de hava kargo doğru bir taşıma yöntemi olacaktır. Bu türden kargoların uçakla taşınması, diğer taşıma yollarında ödenen soğutma masraflarını ortadan kaldırarak malın zarar görmesinden (çürüme vb.) doğacak zararları da önler.

Ürünlerin bozulmadan, taze bir şekilde iletilmesinde önemli bir ulaşım yoludur. Kırılabilir ve riskli kargolar sınıfında olan tehlikeli maddelerin taşımacılığında da hava kargo oldukça önemli.

EMNİYET VE GÜVENLİK

Havayolu taşımacılığı, karayolu ve denizyolu taşımacılığına kıyasla daha az sarsıntı ve çarpma riski oluşturması sebebiyle; kırılabilir ya da hassas kargo sınıfında bulunan ürünlerde hasarı en az seviyeye indirir. Elektronik cihazların, ölçüm ekipmanlarının çok daha güvenli teslim edilmesini sağlar. Diplomatik gönderi taşınmasında da tercih edilen hava kargo; altın, para, sanat eseri gibi çok değerli kargoların taşınmasında da emniyet açısından yüksek güvence vermesi sebebiyle sık kullanılır.

SİGORTA PRİMLERİNİN DÜŞÜK OLMASI

Hava yolu kargoda sigorta primleri diğer taşımacılık yöntemlerine kıyasla daha düşüktür. Bunun en büyük sebebi ise teslimat süresinin daha hızlı olmasıdır. Karayolu ile Avrupa ya da Ortadoğu’ya  8-16 gün arasında giden kargolar; suikast, kaza, yanma riski ile  %5-8 arasında ürüne zarar gelme ihtimali taşırken; gemide aylarca gidip okyanusları aşan taşımacılıkta bu oran %20’ lere kadar çıkabiliyor.

Ancak havada bir ürünün kaybolması, çalınması ya da uçağın düşme ihtimali ile malın başına bir şey gelme ihtimali %0.1 oranlarında. Uzun süreli transit yolculuklarında yüksek olan sigorta prim oranları, kısa ve güvenli taşıma yolu, uçak kargo da çok daha uygundur.

KOLAY GÖNDERİM VE GENİŞ PAZAR AĞI

Hava kargo, karayolu ve denizyolu taşımacılığına göre bütün kıtalara ulaşım açısından açık bir üstünlüğe sahiptir. Dünya geneline yayılmış havaalanı ağının varlığı, birbirinden uzak olan pazarları güvenli ve hızlı bir şekilde yön go¨zetmeksizin birbirine bağlamıştır. Bu şekilde uçak kargo yu tercih eden firmalar, rekabet üstünlüğünü de elde etmiştir. Aynı zamanda tehlikeli bölgelerden, sınırları kapatılmış ülkelere kadar girebilmemizi sağlayan tek ulaşım türü de havayoludur.

POLİTİK VE BÜROKRATİK OLUMSUZLUKLARDAN EN AZ ETKİLENMESİ 

Hava kargo, ülkelerle doğrudan iletişim sağladığından dolayı politik ve bürokratik olumsuzluklardan; deniz ve karayolu taşımacılığına göre daha az etkilenir. Siyasi nedenlerle kara ya da ulaşımın imkansız olduğu bölgelerde hava kargo, etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *