Genel

Hava Yolu Kargo Taşımacılığında Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

Gelişen hava kargo pazarıyla birlikte rekabetin artması hava kargo fiyatlarının da değişkenlik göstermesine neden oldu.Ucuz fiyat politikalarıyla daha fazla müşteri elde etmek isteyen şirketler, hizmet kalitesini de düşürdü. Hava kargo fiyatları her işletmenin fiyatlandırma politikaların göre değişse de, fiyat belirlenirken temel alınan altı farklı oran, tahmini bir değer elde etmenizi sağlayabilir.

Hava Kargo Fiyatlandırmasında Dikkate Alınan Unsurlar

1- Genel kargo oranı

Genel kargo oranlarına göre fiyatlandırma yapılırken ürünlerde belli bir ölçüt aranmaz. Küçük bir kargo bile gönderilebilir. Ancak kilo ve boyutun düşük olması maliyetin artmasına neden olabilir. Toplu gönderimlerde fiyat avantajı daha belirginken; tekli gönderime olanak tanıyan diğer kargolarda fiyat çok daha yüksek olur. Çünkü kargonuz toplu gönderimlere kıyasla daha küçük olduğundan özel bir kargo olarak işlem görür.

2- Minimum fiyat

Kargonuzun niceliğinin çok düşük olması, hava kargoyla taşımacılık yapan firmaların zararına olabilir. Bu nedenle hava kargo firmaları kendi alt sınırlarını belirleyerek kargo için minimum bir fiyat belirler. Bazı şirketler 4 kg gibi bir değer belirlenen bu ağırlık 10 kg’a kadar çıkabilir. Bu sayede gümrükleme ve evraklama aşamasında çıkan maliyetlerin zarar etmeden karşılanması sağlanır.

3- Kargonun tür oranı

Bu fiyatlandırma politikasında esas alınan metrik, kargonun türüdür. Örneğin tehlikeli madde içeren kargolar, bozulabilir kargolar ya da soğuk zincirle taşınması gereken kargolar özel taşınma şartlarına sahip olması nedeniyle hazır gıda, genel kargo ya da giyim kargolarına kıyasla çok daha yüksek tarifelendirilir. Bir gazete taşıyan hava yolu firması, normal fiyatın yarısına düşerken; sıcak havada çürüyebilecek meyve kargoları için ek ücret talep edebilir. Bunun nedeni de meyve gibi ürünlerin bozulabilir olması ve belli şartlar altında taşınmaya müsait olmasıdır. Siz de sebze , meyve gibi ürünlerin dahil olduğu bozulabilir kargo sınıfıyla ilgili daha detaylı bilgi için “Hava Kargo İle Bozulabilir Ürünler Nasıl Taşınır?” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz!

4- Özel mal oranı

Kargonun türüne göre belirlenen politikaya benzer bir politika da özel mal oranıdır. Burada kargonun niteliğine değil, niceliğine öncelik verir. Yüksek ağırlıklara sahip kargolar için fiyat, önceden belirlenmiş mallara göre oluşturulur. Özel mal oranı fiyatlandırmalarında minimum ağırlık 100 kg’dan başlamaktadır. Bu, çalıştığınız hava yolu firmasının kendi fiyatlarına göre değişkenlik gösterebilir.

5- Hacim birleştirme

Bütün kargolar için geçerli olan hacim birleştirme oranı, düşük birimlidir. Önceden paketlenmiş, ambalajlanmış kargolar için uygulanabilir. Paketlemelerin belirli boyutta olması ve kargoların birbirine benzer bir ölçüde olması gerekmektedir.

6- Tüm kargolar için geçerli olan oran

Geleneksel kargo fiyatlandırmasıyla esas alınan bu ücretlendirme, günümüzde büyük bir hacime sahip değildir. Bunun en büyük nedeniyse tüm kargoların fark etmeksizin aynı şartlarla taşınmasıdır. Kargo niceliği dikkate alınmadığı gibi kargonun niteliği de önemsenmez. Riskli ve maliyetli bir taşıma yöntemine neden olan bu oran, düzenlemelerin daha liberal olarak ilerlediği pazarlarda gerçekleşmektedir.

Siz de hava yolu kargo fiyatlarını öğrenmek; IATA yetkili bir kurum olan TR Freight& Logistics ile kargolarınızı sorunsuz bir şekilde alıcısına ulaştırmak için bizimle iletişime geçin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir