Genel

Çin’den İthalat Nasıl Yapılır & Forwarder Nedir

Dünya’da e-ticaretin popüler olmasıyla birlikte, Asyanın ekonomi devi Çin’den ithalat işlemleri oldukça yaygınlaşmıştır. Türkiye’de de son dönemde gerek e-ticaretin artması gerekse hammaddelerin daha uygun maliyetlerle ülkemize gelmesi sebebiyle Çin-Türkiye arasındaki denizyolu taşımacık işlemlerini yaygın hale getirmiştir. Talebin fazla olması, teslimat süreleri, ürün çeşitliliği ve fiyat avantajı Çin’den ithalatı öne çıkarmaktadır.

Pandemi ile birlikte tüm Dünya’da olduğu gibi Çin’den ithalatta bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. Tedarik süreci ve gümrük işlemlerinin yavaşlaması, gemi-konteyner arzının azalması, konteyner ve navlun fiyatlarının artması gibi problemler ile oluşmuştur.

Çin’den İthalatı Kimler Yapabilir?

Çin’den ithalat yapmak için şahıs firması, limited veya anonim şirketi olarak ticari faaliyet gösteren Esnaf ve Zanaatkarlar Odası veya Ticaret Odasına kayıtlı firma olması yeterlidir. Denizyolu ile ithalat işlemlerinin tamamlanması ve Türk gümrüğünde ödenecek vergilerden sonra ürünler piyasaya sürülebilir ve satışı gerçekleştirilebilir.

Çin’den İthalatı Yasak Olan Maddeler Nelerdir?

Canlı hayvanlar, uyuşturucu maddeler, öncelikle parfüm olmak üzere kozmetik ürünleri, patlayıcı kimyasallar, benzin, antika ve sanat eserleri, toprak-gübre, cep telefonu, sporcuların kullandığı ilaç ve takviyeler ve kopya-taklit ürünlerinin Çin’den ithalatı ülkemizde yasaktır.

Çin’den Gemi Kaç Günde Gelmektedir?

Çin’den Türkiye’ye gemi ortalama 18-20 günde gelmektedir. Ancak pandemi koşulları nedeni ile limandaki gümrük işlemlerinin yavaşlaması ve konteyner sıkıntıları nedeni ile bu süre 1-1,5 ayı bulabilmektedir. Özellikle numuneler ve küçük hacimli ithalat ürünleri için havayolu tercih edilmesi bu süreyi 4-5 güne kadar kısaltmaktadır. Taşıma İşleri Organizatörü yani forwarder firmaları ile Çin’den ithalat ve ihracat işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir.

Forwarder Nedir?

Havayolu, denizyolu ve karayolu taşımacılık işlemlerinde sevkiyat, gümrükleme ve sigorta işlemlerini gerçekleştiren ve bunların organizasyonunu yapan firmalara forwarder denilmektedir. İthalat veya ihracat işlemlerinde nakliyeyi ve nakliye için gerekli evrak işlemlerini başından sonuna kadar yöneten firmalardır. Türkiye’de isimi “Taşıma İşleri Organizatörü (TİO)” olarak tanımlanmaktadır.

Forwarding Nedir?

Forwarding, Türkçe kelime karşılığı “gönderme, yönlendirme” anlamına gelmektedir. İthalat ve ihracat işlemlerinde ise forwarding, forwarderlar tarafından yapılan bütün transfer işlemlerine (taşıma yöntemi ve yolunun belirlenmesi ve planlamasının yapılması, sigorta, belgeleme, barkodlama vb.) verilen genel addır.

Çin’den İthalat İşlemlerinde Forwarder Hizmeti

Forwarder seçiminde öncelikle alanında güvenilir ve deneyimli bir firma ile çalışılması önemlidir. Daha önce Çin’den ithalat ve ihracat işlemlerini bir çok defa yapmış, sorunsuz teslimat sağlayan tecrübeli firmalar ile çalışılmalıdır. Bu sebeple forwarder firmasının çalıştığı firmalar yani referanslarının incelenmesi de karar aşamasında etkili olacaktır. İthalat, ihracat taşıma ve gümrük işlemlerinde kuralları ve kısıtlamaları bilen, hukuki süreçlere hakim fowarder firmaları ile çalışıldığında sorunsuz teslimat sağlanabilmektedir.

Çalışılan fowarder firması, firmanın kârını korumalı, yükleme işlemlerinde gerekli kontrolleri sağlamalı, malın uygun yerleştirilmesini kontrol etmek amacı ile bizzat yükleme alanında bulunmalıdır.

İthalat ve İhracat İşlemlerinde Denizyoluna Alternatif – Havakargo

Havakargo taşımacılığı, taşımaya elverişli kargoların ülke içi veya ülkeler arası naklini havayolu ile sağlayan taşıma türüdür. İleri teknoloji ürünleri, kimyasal parçalar, makine parçaları gibi maddi değeri yüksek hammaddelerin taşıması, gerek güvenilirlik gerekse teslimat süresinin kısa olmasından dolayı havakargonun tercih edilmesini sağlamaktadır.

Havakargo işlemleri, IATA(International Air Transport Association – Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği)’dan yetkilendirilmiş acentalar aracılığı ile yapılmaktadır. IATA yetkili acentalar, başta Türk Hava Yolları Kargo (THY Kargo) olmak üzere dünyadaki bütün havayolu şirketleri ile taşıma işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Havakargo ile boyut farketmeksizin doküman, koli, numune, sağlık ekipmanları, ev eşyaları, elektronik eşyalar ve makinalar, evcil hayvan ve cenazeler gibi ceşitli yükler taşınabilmektedir.

Havakargo taşımacılığının kara ve deniz yoluna göre taşıma süresi, alternatif havayolu şirketleri ile esnek planlama yapılabilmesi, kolay gümrük ve evrak işlemleri, küçük yüklerin de rahatlıkla taşınabilmesi gibi avantajlar sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir