Genel

Kombine Taşımacılık

Kombine taşımacılıkta kullanılar taşıma yolları olan görsel

Kombine Taşımacılık

Kombine taşımacılık, bir yükün, çıkış limanından/havalimanından varış Limanına/Havalimanına kadar en az iki taşıma modu aracılığı ile taşınması anlamına gelmektedir. Bu iki taşıma modu kara, deniz, demir ve hava yolu ile gerçekleştirilebilir. Bu taşıma sisteminde bir ürünün başlangıç limanından/Havalimanından varış limanına/havalimanına kadar tek bir acente ile taşınmasıdır.

 

Intermodal taşımacılık veya multimodal taşımacılık olarak da bilinen kombine taşımacılık, malların kamyon, demiryolu ve gemi gibi birden çok taşıma modu kullanılarak hareketini içeren bir taşıma sistemidir.

 

Kombine taşımacılık, farklı taşıma modlarının bir arada kullanılması ile daha güvenli ve tek bir acente ile iletişim halinde olunacak bir taşımacılık yöntemidir.

 

Örneğin;

 

Kamyon – Uçak

Kargonun taşınması için kamyon ve uçak kullanımını içerir. Mallar ilk olarak çıkış noktasında bir kamyona yüklenir ve havalimanına taşınır. Sonrasında yolculuğun bir sonraki bacağı için bir uçağa aktarılır. Uçak daha sonra malları, yolculuğun son bacağı için bir kamyona geri aktarılacakları yere taşır.

 

Kombine Taşımacılık Avantajları Nelerdir?

  • Taşıma işleminin düşük maliyetli olmasını sağlar.
  • Tek bir acente ile iletişim kurarak daha verimli bir bilgi akışı sağlar.
  • Karbondioksit salınımı önemli ölçüde azaltılır.
  • Farklı ürünler consolide edilebilir.

 

Kombine Taşımacılık Dezavantajları Nelerdir?

  • Kombine taşımacılıkta yükün birim haline getirilmesi gerekir. Konteyner, uçak vb. araçlarla taşınacağı için yük buna uygun olmalıdır. Aksi takdirde yük kombine taşımacılık kapsamında taşınamaz. ·

Kombine taşımacılıkta, taşıma ünitelerinin taşımayı yapacak yardımcı araçlarla (palet vb.) ihtiyaç vardır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir